Projects/cometelobio/qui

From ourproject.org wiki
Jump to: navigation, search

Qui sóm

Som un col.lectiu de persones que l'any 2003 vam iniciar un projecte per a potenciar el consum de productes ecològics, l’economia alternativa i l’autogestió. La nostra forma d’organització és cooperativista.

Objectius

Aconseguir productes ecològics de qualitat a un preu raonable, autofinanciar-nos mitjançant un percentatge que incrementa el preu dels productes que consumim. Sensibilitzar-nos en allò referent al desenvolupament sostenible, els productes ecològics, els transgènics, el medi ambient.

Com funciona Verdneda

Som al voltant de 22 unitats familiars (UF). El període de prova establert és d’un mes, a partir del mes, es paga la quota d’entrada (50 euros) i la prova es converteix en UF.

Finançament

La quota d’entrada és de 50 euros, aquests diners van al compte corrent de la cooperativa i es destinen a la compra d’estock i al manteniment del local i la cooperativa.

Tots els productes tenen un percentatge incrementat, que és el que ens permet tenir un fons per a comprar estock i mantenir el local.

En aquest moment disposem d’un local de lloguer, mensualment cada UF paga un lloguer simbòlic, i la resta es cobreix amb el fons de la cooperativa.

La feina

El dimecres és el dia de la comanda i la recollida. El primer torn de feina és de 18.00 a 20.00, treballen tres UF que s’encarreguen de pesar la comanda i comprovar que està tot correcte, i de preparar les cistelles de cada uf amb tot el que es correspongui amb la seva comanda. En cas que el pagès hagi portat de més d’un determiant producte l’excedent es reparteix entre les UF que ja han demanat aquell producte. Si l’excedent és de peces o manats, es deixa en una caixa, i qualsevol UF ho pot comprar. Si ningú ho compra, el segon torn s’ho emporta a casa amb la llibertat de pagar-ho o no.

El segon torn és de 20.00 a 21.30, quan la resta d'UF recullen la comanda, comproven que tot és correcte amb la fulla d’OKs, per tal de pagar només els productes rebuts. Es fa la comanda per la següent setmana. Les dues UF que treballen en aquest torn s’encarreguen de cobrar i d’introduir en el pc les comandes per la setmana vinent. La recaudació s’ha d’ingressar al compte corrent de verdneda i la comanda s’ha de passar per mail a [email protected]

El local ha de quedar net i endreçat, a més d’això durant el mes hi ha una UF que s’encarrega de la neteja setmanal.

Hi han moltes altres tasques repartides entre diferents UF, com ara: el contacte amb cada un dels productors o proveïdors, la tresoreria, el manteniment del sistema informàtic, l’actualització dels fulls de comanda, l’organització dels torns de treball, el manteniment del local, les relacions externes, i les comisions que es puguin crear amb motius extraordinaris com ara les festes del barri. Totes aquestes responsabilitats van rotant entre totes les UF.

La nostra organització és assemblearia, les realitzem approximadament una vegada cada dos mesos i l’assistència és obligatòria. Si no es pot assistir cal avisar , i la no assistència a tres assemblees seguides està penalitzat. En cas de no assistir-hi no es pot triar a l'hora d'escollir tasques concretes, i per tant són assignades en funció de les necessitats del moment.